Friday, May 17, 2019

Konferencia



 A képen látható igazolást tegnap kaptam arról, hogy részt vettem egy rendezvényen, ami az itteni egyetem szervezésében valósult meg. Galego-spanyol nyelvű programsorozat volt, ahol interaktív kiállítás mellett beszélgetéseken, előadásokon lehetett részt venni. Legalább 6 programon kellett ott lenni ahhoz, hogy ezt az emléklapot kiállítsák névre szólóan a szervezők. Az egész program spanyolul volt, így jó kis nyelvgyakorlat volt számomra ez a lehetőség, hiszen meg is kellett szólalnom spanyolul.


Az egész folyosókon keresztül tartott a kiállítás, ahol az újrahasznosítás különböző formáival foglalkoztak. Itt egy idősebb hölgy által tartott vezetésében pillanthattam bele abba, hogy milyen újrahasznosítási lehetőségek, helyi kezdeményezések és cégek léteznek. Vannak akik az óceánban található műanyag hulladékból készítenek (újrahasznosítva azokat) játékfigurákat gyerekeknek. Egy cég használt autógumikból állít elő paneleket, melyeket a játszóterek járólapjaként használnak. A játszótereken igen népszerű errefelé ez a megoldás. Volt még jó sok érdekes kezdeményezésnek ilyen kis tájékoztató/hirdető felülete.





A legjobb az volt, hogy egyes problémák kapcsán nem csak az hangzott el, hogy milyen  káros következményei vannak a természetre. A megoldási lehetőségek is szóba kerültek. A szívem csücske az étkezési olaj gyűjtése, leadása és újrahasznosítása. Ahelyett, hogy a lefolyóba öntenénk. Itt ez nagyon jól működik, amiről már egy korábbi posztomban is beszámoltam. Ehhez az otthoni procedúrához osztogattak ilyen tölcséreket, mellyel egyszerűbb a gyűjtés.


A program másik érdekessége az volt, hogy különböző civil szervezetek is ott voltak s bemutatták mit csinálnak. Volt több csoport is aki az óvodai/iskolai gyerekek környezettudatos képzésével foglalkozik. Számos érdekes módszert is bemutattak, melyeket tevékenységük során alkalmaznak. 
Szóval ilyen irányú haszna is volt a külföldi tanulmányaimnak.

Szép napot,

Levente

No comments:

Post a Comment