Wednesday, April 17, 2019

Webes kapcsolattartás

Napjaink Erasmusos külföldi tanulmányai sok szempontból különböznek a középkori peregrinációktól. Gondolok itt arra, hogy a külföldön tanuló hallgató milyen módon tudott kapcsolatot tartani az otthon maradtakkal. Nekem és sorstársaimnak sokkal könnyebb dolgunk van, mint mondjuk 15. századi eleinknek. Például a következő változások miatt:  telefonos hálózat, az internet létrejötte, a laptopok és okos telefonok elterjedése illetve applikációk fejlesztése. Ebben a posztban azokat a platformokat foglalom össze, melyeket használok a kapcsolattartásra az otthoniakkal.

Az egyik legalapvetőbb kommunikációs felületem a Facebook, azon belül is (vagy ahhoz kapcsolódva) a Messenger. Családommal, barátaimmal, cserkész vezetőtársaimmal elsősorban itt beszélgetünk. Csoporttársaimmal is itt egyeztetek az otthoni kurzusaim és a záróvizsgám kapcsán. A Messenger hívás és videóhívás alkalmazása nálam már kiütötte a ringből a Skype-ot. Úgy látom, hogy már magasabb színvonalon működik a Messenger adta lehetőség és jobban kéznél is van. (Pár éve még biztosan nem így lett volna ez.)

Talán a második legtöbbször használt platformom a telefonhívás. Annyira nem drága Európán belül a telefonhívás. Így gyakran beszélek családommal telefonon. Néha elő-elő fordul, hogy főzési kérdésekben telefonálok. De az is megesik, hogy valakivel valódi mondanivaló nélkül telefonálok .  

Lehet meglepő lesz, hogy a Honfoglaló online játék is szerepel a listán. Eddig már ha jól számolom öt alkalommal játszottam barátaimmal Honfoglalót, az Erasmus alatt. Azért szeretem ezt, mert pörgős játék, gyakran érdekes vagy vicces kérdésekkel. Közben Messenger hívással szoktunk beszélgetni.

Szándékosan a lista végére hagytam a képeslapot és levelet. Hiszen manapság már alig küldenek magáncéllal levelet az emberek. A képeslap intézménye is kihaló félben van. De ahogy erőforrásaimból telik, igyekszem ellensúlyozni/lassítani ezt a folyamatot. Szeretek képeslapokat és leveleket írni, bár tudom kissé furcsa dolog ez napjainkban. Ha van valami fontos üzenet, jobban szeretem így megörökíteni, mint mondjuk csetben átküldeni. Meg hát jó érzés levelet kapni, nem? (Mondjuk a számlákat leszámítva.) Aki szeretne levelet vagy képeslapot kapni tőlem, csak jelezze.

Szép estét kívánok,

Levente

No comments:

Post a Comment