Monday, April 22, 2019

Pápai vár

Külföldön tanulás egyik kellemes hatása az, hogy olyan helyekre is eljuthatsz, melyekről már valaha tanultál. Az én esetemben elég egyszerű olyan helyszínt találni, melyekről tanultam már, hiszen történelem szakon (is) hallgatok. Így a középiskolás ismereteken túl, az egyetemen is treníroztak a történeti topográfia, vallás és egyháztörténet, egyetemes történelem kurzusaimon. Így gyakran szóba került Avignon, ahol a 14. században a pápaság központja volt. Azt is megtanultam, hogy 1309-1377 között tartott az "avignoni fogság" időszaka, melyet persze sikerült néha elfelejteni. De ittlétem alatt ismét feleleveníthettem tudásomat ezen a téren. 

De persze nem úgy mint otthon. Teljesen más érzés úgy tanulni egy történelmi korszakról, hogy az pontosan ott zajlott ahol éppen tartózkodsz. Az utcák, házak mesélnek itt a történésekről. De mivel nem értesz franciául, érdemes elmenni a Pápai palotába is. Ami igen jó állapotban maradt fenn s látogatható. Persze érdemes magaddal vinni 11,5 Eurót belépő jegyre.

Pár, illetve három kép következik kedvcsinálónak:




Érdekes élmény azokban a termekben sétálni, ahol 700 éve egy-két pápa, majd ellenpápa élte életét. Leginkább egyébként a kis kápolnák maradtak meg eredeti állapotban, ahol még a freskók is láthatóak. De egy-egy teremben még látható eredeti falfestmény, díszítés is. Ahol az idő vasfoga miatt, a termek díszítései már nem elérhetőek, ott a technikát hívták segítségül a kiállítás készítői. A belépőjegyhez jár még egy interaktív tablet is, amellyel minden teremben "körbe lehet nézni". Egy olyan programot használnak, melyekkel mindenki belepillanthat abba, milyen is lehetett az 1300-as években a palota berendezése. Ezt a programot erőszeretettel használta mindenki, de főleg a kínai és a gyermek turisták.

Jó volt ismereteimet feleleveníteni azon a helyszínen, ahol a történések zajlottak. 
Ezért az élményért is ajánlom, hogy aki teheti vágjon bele egy Erasmus, vagy Campus Mundi félévbe.

Üdvözlettel,

Levente

No comments:

Post a Comment