Saturday, April 6, 2019

Betanzos

Ezen a héten Betanzosban jártam (másodmagammal), mely egy La Corunához közel eső település. Nem várt meglepetésben részesültünk, a település varázslatos kinézete miatt. A kb. 13.000 fős városka, a Ferrolból Santiago de Compostellába tartó zarándok útvonalon helyezkedik el. Templomai közül kiemelkedik három, melyek az óvárosban található és középkori építésűek. Ajánlom mindenkinek aki La Corunába utazik Erasmussal, hogy látogasson el Betanzosba. A vonatközlekedés talán a legjobb választás, mert 3,6 Euró az út oda s 40 perc alatt ott is van vele az ember.



Mi 5-6 órát voltunk itt, és azt gondolom ennyi idő elegendő a templomok megtekintésére, sétára a belvárosban és enni egyet valahol. Meg persze egy könnyed sétát tenni a "Pargue el Pasatiempo" nevű érdekes parkban. A parkba mi sajnos nem tudtunk belépni, mert felújítás alatt állt. De pár információ és kép elérhető róla itt: https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g1064074-d4419186-Reviews-Parque_el_Pasatiempo-Betanzos_Province_of_A_Coruna_Galicia.html 

A legjobban a régi, 12-13. századi templomok nyűgöztek le itt. Illetve az, hogy a templom építtetőjének címerállata a vaddisznó volt. Ebben még nem is lenne semmi érdekes, de az, hogy a vaddisznó motívum több mint tízszer előfordul a templomban kívül-belül, az már különleges. Hiszen római katolikus templomoknál még sose láttam sertés ábrázolást. Az alábbi képeken megfigyelhető, hogy a templom tetején is áll egy vaddisznó, mely hátán egy keresztet tart. Továbbá a templomban található egy sír, melyet egy vaddisznó és egy medve tart a hátán.





Az utolsó két kép egy másik ám közeli templom kapuzatának részletei. Gyönyörűek.
Ez az egyik legszebb hely, ahol valaha jártam, tehát tényleg ajánlom Betanzos felkeresését.

Szép napot,

Levente

No comments:

Post a Comment