Tuesday, February 19, 2019

Egyetemi óráim


Ha már az előző posztomban leírtam egy érdekes órám vázlatát, akkor itt az ideje, hogy beavassak minden érdeklődőt abba, hogy milyen kurzusokat vettem fel végül. A következőkben arról az 5+1 kurzusról írok röviden, amelyek a Corunai képzésemet alkotják. Címeiket szabad fordításban adom meg. Általában 150 perces egy óra időtartama, tehát hosszabb mint az általam megszokott. Minden kurzusról max. 3 alkalommal lehet hiányozni, ez ismerős.


Kommunikáció és pszichológia (4.5 kredit)

Bevezetés a tudományos munka alapjaiba. Akár ez is lehetne az óra címe. A tanárnő abban segít nekünk, hogy minél hatékonyabban találjunk tudományos munkákat az interneten. Az érzelmek témakörre koncentrálva minden hallgatónak egyéni projektet kell választania. A kurzus végén előadást kell majd tartani, illetve megírni egy mini tanulmányt a választott témából. Az itt szerzett tudást remélem kamatoztatni tudom majd a kutatási tevékenységemben.

Alternatív kommunikációs rendszerek (4.5 kredit)

Ez az óra ill. tartalma teljes mértékben hiányzik az otthoni tanárképzésből. A különböző értelmi és szellemi sérüléssel rendelkező diákok oktatásának lehetőségeiről tanulunk. Számos technikát mutatott már be a tanárnő - melyeket ki is próbálhattunk helyben - mellyel mondjuk a vak, vagy mozgáskoordinációs nehézséggel született gyerekek oktatásánál lehet felhasználni. 

Színházi módszerek alkalmazása gyerekeknél (4.5 kredit)

Számomra ez az egyik legnehezebb kurzus. Az a kihívás benne, hogy minden órán szituációs gyakorlatokban kell részt vennem. Kissé nehezen oldódok fel ebben a szituációban, hiszen angolul kell improvizálni. Emellett csoportprojektünk van, melynek kimenetele egy rövid színházi előadás bemutatása lesz. Így minden órán csoportban dolgozunk a darabunkon, melyet úgy kell megterveznünk, hogy azt óvodai körülmények között kivitelezhető legyen.

TV és számítástechnikai eszközök hatása gyerekekre (4.5 kredit)

Ezen a kurzuson a számítástechnikai eszközök hatásával foglalkozunk. Azzal, hogy milyen hatást vált ki a kisgyerekekben, iskolás korosztályban ezek használata. Emellett gazdasági szempontból is vizsgáljuk az egyes médiatermékeket. Érdekes spanyol helyi példákat is felhoznak az órákon, miközben reklámokat elemzünk. Elméleti háttér megismerésével kezdődött a félév, majd gyakorlati feladattal folytattuk, ahol a Netflixxel foglalkoztunk, hogy ki áll a hátterében.

Tanár és a diák családjának kapcsolata (6 kredit)

Különböző tudományos megközelítések megismerésével kezdődött a kurzus. Számomra ez igen érdekes volt, hiszen érdekelnek a családok leírására használt modellek. Otthon is szóba kerültek már ezek, de csak most jöttem rá, hogy én lényegében nukleáris családban élek. Ezen annyira meglepődtem, hogy meg is kérdeztem a tanárnőt, aki megerősítette "felfedezésemet".

Ez a kurzusom az, amelyik a legtöbb kreditet adja. Ám szerintem ez az egyik legérdekesebb is. Ennek megfelelően igen sokat kell majd tennem a teljesítésért. Itt számos szakirodalmat kell elolvasni a témában, előadást is kell tartani és a végén egy írásbeli vizsga várható.

(A legtöbb egyetemi órámra jellemző az, hogy 80-90%-ban angolul beszélnek/beszélünk. De az is jellemző, hogy a legfontosabb információk vagy instrukciók egyaránt spanyolul is elhangoznak. Tehát az egyetemen elsősorban az angolt használom, jó tréning ez számomra. Még egy érdekesség az, hogy minden órámat tanárnő tartja, s a résztvevő hallgatók 90%-a is nő. Ez jól mutatja a pedagógiai szakma iránt érdeklődők nemi megoszlását. Úgy látszik ez európai szintű jelenség, nem csak magyar.)

+1.

A plusz egy kurzus az az ingyenes spanyol nyelvi kurzus, amit az egyetem biztosít minden Erasmusos hallgatójának. Egy nyelvi felmérő teszt után derült ki, hogy ki milyen szintű csoportba került. Én az A2 csoportba járok. Itt azok tanulnak, akik nem a nulláról indulnak, hanem már van egy kis előzetes ismeretük. (Főleg olaszok, portugálok és brazilokról van szó.) Minden hétköznap 90 percben járok erre a kurzusra, ahol egy lendületes tanárnő irányítja a tanulási folyamatot. 95%-ban spanyolul beszél, amin először meglepődtem. De többé-kevésbé értettem eddig mindent amit az órákon vettünk. Ez a kurzus egyébként 5 héten keresztül tart, tehát nem az egész szemeszteren keresztül. Minden esetre, örülök ennek a lehetőségnek.

Szép napot,

Levente

No comments:

Post a Comment