Thursday, January 24, 2019

Pécs - La Coruna - 5+1 érdekes különbség

Ebben a bejegyzésben az eddigi ittlétem alatti tapasztalataimat írom meg. Eddig összesen öt plusz egy érdekes különbséget figyeltem meg a két város között. Melyet most megosztok veletek is.

1. Helyi közlekedés

Pécshez hasonlóan itt is a tömegközlekedés a buszokra épül. Bár La Corunában kb. 100.000 több ember él mint Baranya szívében. Érdekesség, hogy az itteni helyi járatú buszok mind egy színűek (pirosak), így könnyű megkülönböztetni a távolsági buszoktól.

Nem lehet bérletet váltani, sem előre jegyet. Minden egyes személynek egy egyéni kártyát kell beszereznie bármelyik spanyol bankban, mely ára 2 Euró. Ezt később bankautomatákban lehet feltölteni (a feltöltéskor a bank nem számol fel extra költséget). Ezzel  a kártyával lehet utazni, felszálláskor oda kell csippantani a sofőr mellett található platformra. (Lehet kártya nélkül is utazni, de akkor kb. 5x annyiba kerül.)
Egy utazás ára ilyen kártyával kb. 100 Forint. Tehát egy vonaljegy ára kerül ennyibe. Pécsen ha jól emlékszem egy jegy ára ennél magasabb. Ha nem javítson ki valaki! De ha valaki kimatekozza, akkor kijön az, hogy persze egy bérlet van amikor jobban megérné.

Az én kártyám pontosan így néz ki:


2. Gyalogos közlekedés

Magyarországon terjed az a nézet, miszerint onnan lehet megismerni a pécsieket, hogy az autóút közepén járnak gyalogosan- esetleg csapatokban is -, még akkor is, ha az út mellett ott fut a járda. Ezt a magatartásformát itt nem tapasztaltam, de egy másik érdekes anomáliát figyeltem meg. A helyiek ha egy zebrán kényszerülnek átkelni, akkor nem a járdán várják meg míg zöld lesz lámpájuk - már aki persze megvárja -, hanem lelépve a zebrára. Ez néha elég veszélyes tud lenni.

Igen, a képen látható helyiek arra várakoznak, hogy végre zöld legyen.


3. Csengő vs. Kopogtató

A belvárosban sétálva számos helyen láttam a kapukon valamit, amit először nem értettem. Közelebbről megnézve ezeket rájöttem, hogy ezek kopogtatók. Gondolom, hogy már ez csak egy hagyomány a városban és inkább díszítő mint hasznos funkció miatt helyezik el a bejáratokon. Valójában a csengők, kaputelefonok rendszere hódít itt is, mint otthon.

 

4. Rendszám a robogókon

Spanyolországban, így La Corunában is kötelező a robogókra (kismotorokra) is rendszámot elhelyezni. Ennek persze számos előnye van, de az eljárási költség gyakran eléri egy használt robogó vételárát. Otthon még nincs ilyen szigor a robogósokkal szemben, remélem ez nem is változik míg haza nem érek. 


5. Mozgólépcsők

Szerte a városban találkozni lehet mozgólépcsőkkel. Nem csak a bevásárlóközpontokban, mint otthon. Ezek a mozgólépcsők nem üzemelnek állandóan. Csak akkor lépnek működésbe - és ezzel helyettünk is -, ha valaki rájuk lép. Sok nyugdíjast láttam, akik igen örülnek ennek a megoldásnak. Aki pedig a sportosság és a takarékosság szellemében inkább maga lépcsőzne, az bátran megteheti a mindenhol jelenlevő tradicionális lépcsőkön.

Akár Pécsett is elhelyezhetnének pár ilyet kísérleti jelleggel. Szerintem a Tettye lakói örömmel vennék az újítást. Vagy akár a PTE ÁOK és a PTE BTK-TTK campuszát is össze lehetne kötni egy ilyennel. 



+1. Piszoárok

Szerte a városban, és az egyetemen is a következő képen látható furcsa kialakítású piszoárok találhatóak a férfi mosdókban. (Persze vannak számomra szokványos kialakításúak is.) A nőibe nem tudom, hogy van e valami érdekes, arra nem jártam.


Nemsokára jelentkezek,

Levente

Frissítés!

A buszjegy ára csak akkor 100 Forint, ha rövid időn belül átszállsz egy második buszra. Így az első buszjegy ára 200 Forint, míg a második ingyen van. Egyszóval, ha egy buszt használsz, akkor lényegében 200 Forint a vonaljegy.

No comments:

Post a Comment